Fotoskola - Del 2

Vill du fotografera din häst, men får kanske inte till det helt? Vill du lära dig grunderna inom hästfotografi? Då är denna minikurs för dig!

I denna andra del av fotoskolan så ska vi ta upp bakgrunder, bra saker att tänka på för en smidig fotografering och grundläggande inställningar för dig som använder dig av en systemkamera när du fotograferar.

Bakgrund

Det finns ett oändligt antal bakgrunder du kan välja när du fotograferar häst. Men det finns några grundlinjer man kan tänka om om man känner sig osäker, och vill förbättra sina bilder. Det finns mängder av storslagna bakgrunder som  är otroligt vackra, men det krävs absolut inte för att du ska kunna ta fina bilder. Att befinna sig i en lugn och bekant miljö gör mycket för säkerheten, och bidrar till en avslappnad häst.


-Stå inte för nära din tilltänkta bakgrund. Generellt sätt, ju längre du står från din bakgrund med ditt motiv, desto mer ofokuserad blir bakgrunden, och ökar fokuset man lägger på hästen. Alltså kan det vara bra att ta några extra steg från bakgrunden med hästen du börjar fotografera. Se bilderna nedan för ett exempel på hur det kan ge ett helt olika intryck.


-Förgrund, motiv och bakgrund är tre viktiga delar i en bild. Motivet och bakgrunden är en självklarhet för de flesta, men något många glömmer bort är att man kan inkludera något i förgrunden på bilden. Du kan till exempel använda den för att rama in motivet. Se ett exempel nedan, där vi bygger djup i bilden genom att inkludera gräset i högra hörnet. Huruvida man tycker om att använda sig av detaljer i förgrunden eller inte, är en personlig preferens som man får prova sig fram med.


-Plocka bort så mycket skräp som möjligt innan du tar bilden. Det är så lätt att tänka att det inte kommer att synas eller att det är lätt att redigera bort, men det sparar mycket tid under efterbehandlingen att förbereda så mycket som möjligt innan bilden tas.

Häst fotograferad mot ett buskage
Bakgrunden nära inpå
Häst fotograferad på en väg
Mer distans till bakgrunden samt detaljer i bildens förgrund.

Bilder med svart bakgrund

Att ta bilder med svart bakgrund är ett sätt för att få bilder med  en städad bakgrund som lägger allt fokus på hästen. Dessa bilder kan bli otroligt fina att till exempel ha som tavla, och det är lätt att se att bilderna har en röd tråd. 


För att ta dessa bilder på lättaste sätt, så fungerar dörröppningen i stallet eller ridhuset väl. Släck ned stallgången, och undvik fönster och andra ljuskällor i bakgrunden. Det rekommenderas att hästen placeras så att eventuellt direkt solljus inte träffar hästen, så att det är ett jämnt ljus på hästen utan hårda skuggor. Du kan fotografera hästen själv, eller både häst och ryttare tillsammans till exempel. 

När vi pratar om kamerainställningar så finns det tre huvudsakliga som bestämmer hur ljus bilden upplevs. Dessa är ISO, slutartid och bländare. Vi ska här gå igenom vad de tre innebär, och hur man kan tänka gällande det. 


Slutartid: Slutartiden är den tid som kamerans slutare är öppen och sensorn exponeras för ljus när du tar en bild. 

Denna skrivs i tal om 1/500s till exempel och innebär helt enkelt att slutaren stängs på en femhundradels sekund. Slutartiden rekommenderar jag alltid ska vara minst 1/250s, för att minska rörelseoskärpan som blir från din eller hästens rörelser. Ju snabbare ditt motiv rör sig, desto snabbare slutartid behöver du ha.


Bländare: Bländaren påverkas av vilket objektiv du använder. Bländaren avgör hur mycket ljus som släpps in till bildsensorn i kameran. Ju större bländaren är, desto mer ljus släpps in. Brännvidden på ett objektiv mäts i millimeter och påverkar hur mycket av ett motiv eller omgivning som ryms i bilden. Kort brännvidd ger en vidvinkelvy och fångar mycket, medan lång brännvidd ger mer förstoring och fokuserar på avlägsna objekt. Zoomobjektiv handlar om att justera brännvidden för att ändra synvinkeln och förstoringen.


När du köper ett objektiv så är det bland annat brännvidden och största bländaröppningen som är viktiga saker att tänka på. Dessa kan till exempel vara 70-200mm (Brännvidd) och f. 2,8 (Största bländaröppningen). Ju lägre bländartalet är, desto större är bländaröppningen. Ju större bländaröppningen är, desto mindre blir skärpedjupet. Ett kort skärpedjup innebär att endast det huvudsakliga motivet du fokuserar på som är skarpt, medan förgrunden och bakgrunden blir suddiga. Detta skapar en tydlig separation mellan motivet och dess omgivning.


Detta innebär att om du är ute efter en bild med ditt motiv i fokus, och en ofokuserad bakgrund, så bör du ha en stor bländaröppning. Objektiv kan vara antingen med fast brännvidd (ett specifikt mm, som 50mm) eller zoomobjektiv (en rangering, som 70-200mm). Fast brännvidd ger ofta bättre ljusstyrka och bildkvalitet, medan zoomobjektiv ger flexibilitet att justera brännvidden. För hästfoto så är 70-200 f. 2,8 ett bra och flexibelt objektiv.


En rekommenderad bländaröppning för hästporträtt är kring f.2-f.4 för att motivet ska skiljas från bakgrunden och ge bokeh. Om du däremot behöver ha fokus på en större yta, eller på större djup, så kommer du behöva välja en mindre bländaröppning (ett högre bländartal).

häst står bredvid buskage
Lågt bländartal och stor bländaröppning
häst står på liten väg.
Högt bländartal och liten bländaröppning

ISO: ISO påverkar hur ljuskänslig kamerans sensor är. Ju högre ISO tal, desto mindre ljusinsläpp kräver sensorn för att en bild ska kunna bli korrekt exponerad. Ett högt ISO-tal kommer dock på bekostnad av bildens kvalitet. Riktigt höga ISO-tal bidrar till brus och vill undvikas. Därav är låga ISO-tal  bäst för att behålla bildens kvalitet.

bild på en häst
Lågt ISO-tal
häst stående på väg
Högt ISO-tal

Filformat

Fotograferar du med systemkamera så kan du välja filformatet dina bilder sparas som. Det är då ofta RAW eller JPEG du väljer mellan.

Fördelar med RAW

-Flexibilitet i Efterbehandlingen

Du har större kontroll över vitbalans, exponering, kontrast och färgjusteringar i efterhand. Det gör det möjligt att finjustera bilden utan att förlora kvalitet.

-Mindre Komprimering

RAW-filer komprimeras inte på samma sätt som JPEG, vilket innebär att du inte tappar bildkvalitet på grund av komprimering vid varje sparande.

 
Nackdelar med RAW

-Större Filstorlek

RAW-filer är betydligt större än JPEG-filer eftersom de innehåller mer oförändrad information. Detta kan leda till större lagringsbehov.


Om du endast vill efter tagen bild vill flytta över den till mobilen för att kunna använda den, så kan JPEG vara ett bra alternativ för dig. Du behöver då inte efterbehandla bilden, eller använda dig av speciella program för att kunna använda bilden. Men om du är intresserad av att efterarbeta bilden med redigering, så är RAW förmodligen rätt alternativ för dig. Detta då formatet RAW sparar all bildinformation som samlas in av kamerans bildsensor. Det ger dig alltså friare händer med redigeringen, och hjälper dig att kunna rädda bilder som är över- eller underexponerade till exempel.

Efterbehandling

När det kommer till efterbehandling av bilder så finns det mängder av program du kan använda dig av, Några av dessa är Lightroom och Photoshop. Här handlar det mycket om att hitta din grej. Vilken typ av redigering tycker du om? Det finns inte två fotografer som har exakt samma smak eller redigerar på precis samma sätt. Prova dig fram, och ta hjälp av tutorials när du vill lära dig något nytt. 

Medhjälpare

För att underlätta vid fotograferingstillfället är det alltid bra att ha en medhjälpare med sig. Medhjälparen kan till exempel hålla hästen, locka till spetsade öron med hästgodis, eller sköta ett gnägg-ljud till exempel. Det är även en positiv sak ur en säkerhetsaspekt, då denna person kan hålla fullt fokus på hästen även när du fokuserar på kameran.

Vi hoppas att denna andra och sista del av fotoskolan har varit lärorik och intressant att ta del av, samt hjälper dig att ta snäppet vassare foton på din häst.


Har du frågor eller önskemål på framtida artiklar? Skicka ett mejl till oss på support@zaczess.com .