ZacZess Sitsskola Del 1

Tycker du att det kan vara svårt att sitta på ett bra sätt i sadeln? Att komma ihåg de små detaljerna, eller veta hur du kan förbättra din sits? Då är ZacZess sitsskola för dig! Ta del av den fyra delar långa skolan här på mejl, för att förbättra din sits.


I detta inledande avsnitt, kommer vi diskutera sitsen och varför den är så viktig. 

Varför är sitsen viktig?


Ryttarens sits har stor påverkanhästens presentation. Även balansen kan ha kraftig inverkan. Om en ryttare sitter snett på hästen, så behöver hästen kompensera för det genom att balansera upp ryttaren. Detta kan på längre sikt orsaka problem för hästens muskulatur och skelett.


Målet med sitsen är att ryttaren ska kunna kommunicera med hästen utan att påverka negativt och störa hästens naturliga rörelser. För detta behövs en balanserad och avspänd sits. 


Avsutten träning kan ge goda resultat. Den kan bland annat förbättra rörlighet, mjukhet och hållning. Balansträning kan även vara av hjälp, och bidra till att ryttaren sitter djupare och stabilare i sadeln, samt kan behålla jämvikt och balans i alla gångarter. 

Tips för att förbättra din sits


-Granska din sits och se över dina svagheter och styrkor. Be någon annan filma, så att du kan se över det senare i lugn och ro.

-Stärk och träna din balans och kropp med hjälp av styrketräning och övningar avsuttet.

-Träna din balans genom att rida barbacka. Om du dessutom till exempel leds av någon, alternativt att någon annan longerar hästen du sitter på, så kan du träna utan att hålla i tygeln och vidare arbeta på din egen balans. 

-Träna på att slappna av. Andas och slappna av.


Och som med allt annat, så är nyckeln till framsteg träning. Förändring sker inte över natten, utan du behöver ge det tid och träna på! När man sedan väl når en punkt där man känner sig nöjd med sin sits, så är det bara att fortsätta underhålla träningen med sitsen.

 Kom ihåg 


-Sträcka på dig, för att bli rak i ryggen

-Tummen hålls som högsta punkten på handen

-Hälen nedtrampad (Foten ska vara parallell med marken, eller hälen något mer nedtrampad).

-Tillbakadragna/rullade axlar i samma höjd

-Neutral huvudposition, hakan i jämnhöjd -med marken

-Blicken framåt

-Benen nära hästens kropp 

-Rak linje från underarmens vinkel och vidare till bettet.


Hur du bör sitta beror också på vilken typ av sits du sitter i. Sitsen kommer inte att se likadan ut om du sitter i en lodrät dressyrsits eller till exempel står i lätt sits mellan två hinder. De båda sitsarna är helt korrekta, men ser olika ut och har olika syften. 


Utöver det kan två olika sitsar se något olika ut för olika personer, då aspekter som längd till exempel påverkar. 


Ett vanligt problem många har med sin sits är att man lätt hamnar i stolsits. Stolsits innebär att du hamnar med skänkeln för långt fram, och hamnar i en position inte långt ifrån den du har när du sitter på en stol, därav namnet. För att åtgärda detta kan det vara bra att kontrollera sadel, då en sadel som inte passar kan förvärra problemen. Stela höfter kan också ha ett finger med i spelet. Upplever du att du påverkas av detta, kan stretchövningar för höften vara till hjälp.

Träningsformer uppsuttet

-Longering utan stigbyglar

-Rida barbacka

-Rida utan stigbyglar

-Rida lätt med varierande antal gånger sitt/stå istället för endast en av varje som lättridning annars innebär. Om du är i bakvikt så kommer du märka att du dunsar ned i sadeln igen och inte kan hålla dig kvar i ett stabilt stående läge i lättridningen. Prova dig fram med olika variationer av lättridning. Sitta ett - stå två, stå ett - sitta två, sitta två - stå två.

Vi hoppas att du har upplevt första delen av Sitsskolan har varit intressant. Håll utkik i din mejlkorg för de kommande avsnitten! 


Har du önskemål på vad nästa ZacZess skola ska handla om? Skicka gärna ett mejl till oss på info@zaczess.com🥰

TAGS: